Skip to main content
soc 2 voordelen

Wat is een SOC 2 en wat zijn de voordelen?

Het aantal organisaties dat data van klanten beheert neem toe. Hierdoor neemt ook de vraag toe naar SOC 2 rapporten die antwoord geven op de vraag of informatiebeveiliging bij deze organisaties goed geregeld is. Van IT bedrijven wordt tegenwoordig verwacht dat ze SOC 2 compliant zijn, in het bijzonder wanneer ze data opslaan in de cloud.

 

 

SOC2 criteria
SOC 2 Trust Service Criteria (TSCs)

SOC 2 compliance betekent dat een organisatie strikte procedures heeft ingericht voor onder andere informatiebeveiliging en privacy beveiliging, afhankelijk de reikwijdte van de SOC 2 rapportage. De reikwijdte van een SOC 2 rapportage is gedefinieerd in de Trust Service Criteria (TSCs) van AICPA, deze variëren van informatiebeveiliging (1), beschikbaarheid van systemen (2), integriteit van processen (3) tot vertrouwelijkheid (4) en privacy(5). Een organisatie maakt zelf de keuze aan welke van deze principes ze voldoet, waarbij in ieder geval informatiebeveiliging opgenomen dient te worden.

 

 

Wat is een SOC 2 rapport

In een SOC 2 rapport zijn deze TSCs uitgewerkt in beheersmaatregelen en een beschrijving van het volledige risicomanagement systeem. Een externe accountant controleert of deze beschrijving klopt met de werkelijkheid; zijn de systemen inderdaad zo ingericht als beschreven en voorziet, na zijn of haar goedkeuring, de SOC 2 rapportage van een assurance verklaring.

Waarom vraagt iedereen tegenwoordig naar een SOC 2?

Organisaties moeten aan hun klanten aantonen dat ze data goed beveiligen. Dat betekent dat het risicomanagement systeem is ingericht, maar ook dat de leveranciers waar zij gebruik van maken op dezelfde wijze risico’s beheerst. Klanten vragen om bewijs dat dit inderdaad het geval is. Dit kan aangetoond worden door SOC 2 compliance.

Voordelen SOC 2 rapportage

SOC 2 rapportages door organisaties gebruikt als marketing instrument. Nieuwe en bestaande klanten weten door SOC 2 direct dat ze te maken hebben met een betrouwbare partij. Organisaties die niet beschikken over een dergelijke rapportage mist mogelijk belangrijke nieuwe kansen.

- Implementatie zal een positief effect hebben op de kwaliteit van risicomanagement

- Vertrouwen bij klanten verbetert dat risico’s daadwerkelijk effectief worden beheerst

- IT-vragen van partners en klanten kunnen efficienter beantwoord worden

- Mogelijkheden ontstaan om nieuwe klanten te werven en klanten te behouden

Voordeel bij aanbesteding

Het gebeurt vaak dat een klant tijdens het verkoopproces zijn leverancier vraagt om een IT vragenlijst in te vullen die is opgesteld door bijvoorbeeld een team van engineers. Als dit het geval is dan kan een SOC 2 rapport waarschijnlijk op een effectieve manier antwoord geven op deze vragen. Het zal het proces aanzienlijk versnellen. Snelle beantwoording zal de klant ook eerder het gevoel geven en vertrouwen geven dat processen inderdaad op orde zijn.

SOC 2 en de cloud

SOC 2 certificering wordt steeds belangrijker naar mate de vraag naar cloud gebaseerde oplossingen toeneemt. Een SOC 2 rapport wordt steeds meer gezien als de industriestandaard die een leverancier van IT oplossingen onderscheidt van haar concurrentie. Indien u wilt dat uw organisatie zich beter onderscheidt van uw klanten, neem dan contact met één van onze consultants.

Over Risklane

Risklane biedt diensten aan op het gebied van informatiebeveiliging, riskmanagement en governance. Naast advisory services en risk sourcing, biedt Risklane softwareoplossingen die organisaties in staat stelt complexe standaarden zelfstandig te implementeren. Risklane is hiermee vooruitstrevend en marktleider in Nederland. Risklane realiseert oplossingen voor de beheersing van risico’s en de implementatie van onder andere ISAE 3402 (SOC 1), ISAE 3000 (SOC 2), GDPR/AVGISO 27001ISO 9001 en COSO