Skip to main content
ISO 27001 vs SOC 2

ISO 27001 en SOC 2 - de vergelijkingen

De ISO 27001 is een internationale norm die de vereisten vastlegt voor het beheer van de beveiliging van activa zoals financiële informatie, intellectueel eigendom, werknemers- en klantgegevens en vertrouwde informatie van derden. ISO 27001, gecreëerd door de International Standards Organization, stelt ook een richtlijn vast voor Information Security Management Systems (ISMS), gericht op het beschermen van gegevens op de lange termijn. Een ISO 27001-certificering wijst op een aanzienlijke investering in tijd en middelen in beveiliging en biedt een robuuste basisbouwsteen voor het beveiligingscomplianceprogramma van elke organisatie.

 

SOC (Service Organization Controls) is een reeks normen die door de AICPA zijn opgesteld voor het beoordelen en beoordelen van de competentie van de controles van een organisatie. SOC voor serviceorganisaties: Trust Services Criteria (ook bekend als SOC 2-rapporten) zijn bedoeld om te voldoen aan de behoeften van een breed scala aan gebruikers die gedetailleerde informatie en zekerheid nodig hebben over de controles van een organisatie die relevant zijn voor de beveiliging, beschikbaarheid en verwerkingsintegriteit van de systemen de organisatie gebruikt om gebruikersgegevens te verwerken en de vertrouwelijkheid en privacy van de informatie die door deze systemen wordt verwerkt. Deze rapporten kunnen een belangrijke rol spelen bij het toezicht op de organisatie, programma's voor leveranciersbeheer, interne corporate governance, risicobeheerprocessen en toezicht op regelgeving.

 

Er zijn twee soorten SOC 2-rapporten: type 1 en type 2.

Een SOC 2 Type 1-onderzoek biedt een momentopname van de gegevensbeschermingsmaatregelen die in een organisatie aanwezig zijn. Het ontwerp van de controles wordt beoordeeld en de implementatie wordt bevestigd, maar consistente prestaties worden niet geëvalueerd in een Type 1-rapport. Als een organisatie nieuw is in SOC 2, is het verkrijgen van een SOC 2 Type 1-rapport de eerste stap.

 

Een SOC 2 Type 2-onderzoek heeft betrekking op de operationele effectiviteit van controles gedurende een bepaalde tijd, zoals een periode van zes tot twaalf maanden. Een SOC 2 Type 2-rapportage is een hogere lat dan een Type 1-rapport, omdat het niet alleen de opzet en implementatie van controleprocessen beoordeelt, maar ook beoordeelt of de controles consistent zijn uitgevoerd gedurende de gespecificeerde periode. Dit geeft klanten en zakenpartners meer vertrouwen in de effectiviteit van controleprocessen.

 

Deze twee kaders voor beveiligingsbeheer hebben veel overeenkomsten. Beide zijn vrijwillig en bedoeld om de betrouwbaarheid van een bedrijf te bewijzen om klantgegevens te verwerken en tegelijkertijd de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van gevoelige informatie te beschermen. De frameworks delen een even gerespecteerde en gerespecteerde reputatie, en klanten beschouwen beide als een levensvatbaar bewijs van het vermogen van uw bedrijf om gegevens te beschermen. Kortom, het hebben van een SOC 2 type 2-rapport of ISO 27001 in de hand zal de reputatie van uw merk vergroten en u helpen nieuwe klanten binnen te halen.

 

U hoeft niet hard te zoeken om logistieke en operationele overeenkomsten tussen SOC 2 en ISO 27001 te ontdekken. De frameworks delen veel vergelijkbare beveiligingsvereisten, waardoor de functionele implementatie en de tijd voor het verzamelen van bewijs vergelijkbaar zijn. Beide kaders vereisen ook gecertificeerde validatiebeoordelingen door derden en periodieke herbeoordelingen.