Skip to main content
Solvency II

Solvency II vertraging tot 2014 – wat betekent dit voor verzekeraars?

Het definitieve uitstel van EIOPA ten aanzien van de implementatie van Solvency II in Europa (de startdatum is nu gezet op 1 januari 2014) maakt een einde aan een onzekere tijd voor verzekeraars. De reden van het uitstel, dat eind 2011 kenbaar werd gemaakt, wordt sindsdien door middel van Q&A’s en consultatiepapers uitgelegd. Echter blijven er een aantal vragen onbeantwoord, zoals:

 

• Wanneer worden de openstaande punten (die bijvoorbeeld uit de consultatiepapers naar voren komen) opgelost?

• In hoeverre kunnen verzekeraars de implementatie van Solvency II in 2013 doorvoeren?

• Wat zijn de minimale verplichten ten aanzien van Solvency II (rapportages, parallel run etc) voor verzekeraars gedurende 2013?

 

Deze, en andere vragen, blijven grotendeels onbeantwoord in de Q&A’s en consultatiepapers die zijn uitgegeven door de EIOPA in de afgelopen periode. Verzekeraars dienen zelf naar antwoorden opzoek te gaan.

 

Wat kan een verzekeraar doen?

Uit vergaderingen van het Europees parlement blijkt dat er aanzienlijke verschillen dienen te worden opgelost in de komende periode. De kans is dus aanwezig dat er, op korte termijn, geen echte duidelijkheid vanuit Brussel komt. De vraag is dan of de DNB meer duidelijkheid kan verschaffen. Tot op een bepaalde hoogte: ja. Dit heeft ze in het verleden ook gedaan bij de zogeheten Parallel Run. Hierbij waren een aantal punten (opzettelijk) door de EU opengelaten. Deze punten zijn destijds, ten behoeve van de duidelijkheid voor de verzekeraars, ingevuld door de DNB. Het is alleen afwachten of de DNB in dit geval hetzelfde kan doen. Neem de verplichten ten aanzien van Solvency II gedurende 2013. Kan de DNB hier een duidelijke lijn in trekken die de EU niet kan trekken? De tijd zal het leren.

 

De verzekeraar kan zich momenteel het beste voorbereiden op de implementatie van de Solvency II richtlijn door de parallel run aan te houden, de ontwikkelingen op de voet te volgen (bijvoorbeeld de Omnibus II) en veel in gesprek te blijven met de DNB.