Skip to main content
bankensteun

Onderpand voor bankensteun, een extra risico voor de eurocrisis?

President Klaas Knot van de Nederlandsche Bank (DNB) heeft zich duidelijk uitgesproken over het naar zijn mening risicovolle onderpand die de zeven centrale bankenaccepterenin de eurozone. ‘Ik had het liever anders gezien, ik had liever gehad dat we dit helemaal niet hadden gedaan. Ik ben als centrale bankier hier natuurlijk niet enthousiast over.’

De ECB heeft in december en in februari banken driejaarsleningen verstrekt voor in totaal € 1000 mrd. Bij die operatie zijn de onderpandeisen versoepeld waardoor de risk exposure is toegenomen.

 

Onderpanden

Tot voorkort accepteerden centrale banken enkel onderpanden die op de markt verhandeld werden, zoals staatsobligaties en obligaties van bedrijven. ‘Toen bleek dat een heel groot deel van de banken die we wilden helpen niet aan de LTRO (driejarige ECB-leningen, red.) konden deelnemen. Hun onderpand was niet goed genoeg’, aldus Knot. Hij benadrukt dat hij het met de steun als zodanig wel eens is.


Het betrof met name banken in Zuid-Europa die veel geld lenen aan het midden- en kleinbedrijf. Om die banken tegemoet te komen zouden de centrale banken ook gebundelde mkb-kredieten mogen accepteren, legt Knot uit.


‘Die kredieten moesten dan wel aan dezelfde kwaliteitsnorm als het andere onderpand voldoen’, vertelt de DNB-president. Onder druk van zeven centrale banken is de eis voor het onderpand toen nog verder verlaagd, waardoor ook individuele mkb-kredieten als onderpand worden geaccepteerd.


Plasterk: ‘dom’

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt het 'dom' van Knot dat hij de verdeeldheid van de ECB op deze manier etaleert, zo laat hij weten via Twitter.


'Welk belang dient Knot met etaleren dat ECB intern verdeeld is?', vraagt Plasterk zich af. 'Als je er dan toch geld in pompt, zeg er dan niet bij dat je er volgende maand misschien anders over denkt als ECB. #dom'


Risico’s

De vraag is of de risico’s die deze zeven centrale banken hierdoor lopen niet terecht komen in het eurosysteem als er in een van die zeven landen problemen ontstaan. Als dat het geval is, zal de verlaging van de eis de huidige eurocrisis versterken? En wellicht nog belangrijker; is het zaak dat de ECB hier open en transparant in is of dient de ECB juist een front te vormen en stabiliteit te etaleren?