Skip to main content
EIOPA

EIOPA - ComFrame

Gabriel Bernardino, voorzitter van de EIOPA, heeft begin deze maand in een toespraak zijn wens geuit voor een internationale toezichthoudende en wetgevende instantie voor de verzekeringsmarkt.


´De verzekeringsmarkt spreidt zich wereldwijd uit, wat zorgt voor nieuwe kansen, uitdagingen maar ook risico’s´, zegt Bernardino. Om een gezonde en stabiele verzekeringsmarkt te creëren is een dergelijke internationale samenwerking nodig. De beste manier om financiële stabiliteit en goede bescherming van consumenten te waarborgen is door de ontwikkeling van een wereldwijde regelgevende en toezichthoudende standaard.


ComFrame


Efficiëntie van toezicht zou kunnen verbeteren onder ComFrame: Common Framework for the Supervision of Internationally Active Insurance Groups (IAIGs). ComFrame is een geïntegreerd, multilateraal en multidisciplinair kader voor een groepsbreed toezicht op internationale verzekeringsmaatschappijen, met name op het gebied van Solvency II.


Om de bescherming van consumenten te waarborgen op internationaal niveau is het noodzakelijk om ook wettelijke kapitaalvereisten te verbeteren (Solvency II). Hierbij worden natuurlijk wel de verschillende perspectieven en ontwikkelingen wereldwijd meegenomen.


Samenwerking met toezichthouders aan de universiteit zou essentieel zijn voor de aanpak van de IAIG. Het delen van informatie en het samenwerken tussen toezichthouders zou een bepalend element van effectief toezicht zijn.


De plannen van dhr. Bernardino zal van de verzekeringsmarkt eisen dat men open staat voor nog meer structurele wijzigingen. Naast de veranderingen die momenteel doorgevoerd worden is het de vraag of ComFrame op het juiste moment komt.


Zijn daarnaast de eventuele voordelen van een internationale toezichthoudende en wetgevende instantie met name voor de DNB en andere toezichthoudende instanties (niet alleen bij het implementeren van de Europese en Internationale wet- en regelgeving, maar ook bij het toezicht hierop. De capaciteitsproblemen bij de DNB waren immers reeds aanwezig sinds de komst van Solvency II) of zijn de voordelen ook voor de verzekeraar en uiteindelijk de polishouder?