Skip to main content
Checklist SOC 2

Checklist SOC 2

Als u een serviceorganisatie bent en uw klanten u hun gegevens toevertrouwen, moet u mogelijk slagen voor een SOC 2-audit om uw producten te verkopen. Ook kan het zijn dat uw klanten nu een auditrapport van u eisen of de brancheregelgeving dit vereist, het kan zijn dat u een bewijs van SOC 2-compliance moet overleggen om aan te tonen dat de aan u toevertrouwde gegevens goed zijn beveiligd.

 

Hierin staat een SOC 2-compliancechecklist vóór uw volgende audit om de gegevens van uw klanten en de belangen van uw bedrijf te beschermen.

 

1. Bepaal uw doelstellingen.

SOC 2-compliance kan organisaties die klantgegevens voor andere bedrijven verwerken, helpen hun reputatie, financiële overzichten en stabiliteit te versterken door hun interne controles te documenteren, te evalueren en te verbeteren. SOC 2-rapporten kunnen een concurrentievoordeel opleveren door manieren te onthullen om efficiënter en veiliger te werken, en u kunt die sterke punten benadrukken bij het op de markt brengen en verkopen van uw diensten:

 

     - Toezicht op de organisatie

     - Programma's voor leveranciersbeheer

     - Interne processen voor corporate governance en risicobeheer

     - Regelgevend toezicht

     - Bepaal waar je op gaat testen en waarom.

 

2. Kies de juiste principes van vertrouwensdiensten om op te testen.

SOC 2-audits beoordelen de interne beheersingsmaatregelen bij een serviceorganisatie die relevant zijn voor de volgende vijf principes of criteria voor vertrouwensdiensten, zoals uiteengezet door de AICPA:

 

Beveiliging: Informatie en systemen worden beschermd tegen ongeoorloofde toegang, ongeoorloofde openbaarmaking van informatie en schade die de beschikbaarheid, integriteit, vertrouwelijkheid en privacy van die informatie of die systemen in gevaar kan brengen.

  1. Beschikbaarheid: Informatie en systemen zijn beschikbaar voor bediening en gebruik.
  2. Integriteit van verwerking: de systeemverwerking is volledig, geldig, nauwkeurig, tijdig en geautoriseerd.
  3. Vertrouwelijkheid: Informatie die als vertrouwelijk is aangemerkt, wordt beschermd.
  4. Privacy: persoonlijke informatie wordt op de juiste manier verzameld, gebruikt, bewaard, bekendgemaakt en verwijderd.

 

3. Kies het juiste rapport.

Er zijn twee soorten SOC 2-rapporten: SOC 2 Type 1 en SOC 2 Type 2. Het type rapport dat u nodig hebt, hangt af van uw specifieke vereisten en doelstellingen.

 

Een SOC 2 Type 1-rapport is een snelle, efficiënte manier om ervoor te zorgen dat uw gegevens veilig zijn en om dat aan uw klanten te communiceren. Maar een SOC 2 Type 2-rapport kan meer zekerheid bieden door uw controles grondiger en voor een langere tijd te onderzoeken.

 

4. Beoordeel uw gereedheid.

Het voorbereiden van een SOC 2-audit kan overweldigend zijn, vooral als je het voor de eerste keer doet. U kunt uit veel besturingselementen kiezen en u moet aan tal van documentatievereisten voldoen.

 

Beginnen met een readiness assessment kan de effectiviteit van uw SOC 2-rapport vergroten door u te helpen hiaten in de c controle kader. Door het beleid en de procedures vast te stellen die u hebt ingevoerd voordat u met de audit begint, kunt u van tevoren alle controles doorlopen. Vervolgens kunt u zien wat er moet gebeuren om elke test die bij de audit hoort, te doorstaan.

 

Het zou moeilijk moeten zijn om een SOC 2-audit te halen. Maar het hoeft niet stressvol te zijn. Als u deze SOC 2-compliance-checklist doorneemt voordat u begint, kunt u bewijzen dat de gegevens van uw klanten veilig zijn, zodat uw bedrijf kan blijven doen waar het goed in is.