Skip to main content
Checklist SOC 1

Een ISAE 3402 | SOC 1-auditchecklist

ISAE 3402 | SOC 1 is de standaard voor outsourcing. De meeste organisaties besteden IT of andere activiteiten uit aan serviceorganisaties. Bij deze outsourcing is het van belang dat de serviceorganisatie, die ICT-diensten aanbiedt, betrouwbaar is.

 

Betrouwbaarheid kan worden onderverdeeld in verschillende aspecten; risicobeheersing, informatiebeveiliging, privacy, anti-fraude maatregelen en continuïteit. De ISAE 3402 | SOC 1 standaard biedt uitgebreide mogelijkheden om over deze aspecten te rapporteren én deze rapportage te laten controleren (certificeren) door een externe accountant.

 

Aangezien het samenstellen van SOC-rapporten een complex proces kan zijn waarbij u met meerdere ballen hoog moet houden, vinden veel bedrijven het handig om een ​​ISAE 3402 | SOC 1 compliancechecklist te gebruiken om ervoor te zorgen dat alle SOC-vereisten en ISAE 3402 | SOC 1-controles zijn afgedekt:

 

  1. Is de organisatiestructuur van uw bedrijf gedefinieerd?
  2. Hebt u de taak om beleid en procedures te ontwikkelen gedelegeerd aan specifieke werknemers?
  3. Wat zijn uw achtergrondscreeningprocedure en gedragsnormen voor werknemers?
  4. Leren en begrijpen medewerkers en andere belanghebbenden hoe ze uw systemen moeten gebruiken?
  5. Zijn er procedures om veranderingen tijdig en effectief aan te pakken?
  6. Heeft u een formele risicobeoordeling uitgevoerd om potentiële bedreigingen voor uw systeem te identificeren, analyseren en beperken?
  7. Evalueert uw organisatie regelmatig leveranciersmanagers?
  8. Evalueert u jaarlijks alle beleidslijnen en procedures en actualiseert u deze indien nodig?
  9. Heeft u fysieke en logische toegangscontroles geïmplementeerd?

De tijd nemen om een ​​checklist met ISAE 3402 | SOC 1-auditvereisten in te vullen kan zeer nuttig zijn, aangezien u uw bewijsmateriaal ordent ter voorbereiding op het werken met een CPA aan uw audit.

 

Over Risklane

Risklane biedt diensten aan op het gebied van informatiebeveiliging, riskmanagement en governance. Naast advisory services en risk sourcing, biedt Risklane softwareoplossingen die organisaties in staat stelt complexe standaarden zelfstandig te implementeren. Risklane is hiermee vooruitstrevend en marktleider in Nederland. Risklane realiseert oplossingen voor de beheersing van risico’s en de implementatie van onder andere ISAE 3402 (SOC 1)ISAE 3000 (SOC 2)GDPR/AVGISO 27001ISO 9001 en COSO